11-13. yüzyıllar arasında Hristiyanların kutsal saydıkları yerleri Müslümanların elinden almak amacıyla düzenledikleri seferlerdir.
Haçlı Seferlerinin Nedenleri
1 – Dini Nedenler
Batı Hristiyanlarının, dinlerince kutsal sayılan Kudüs ve Filistin’i almak istemeleri. Papanın etki alanını genişletmek istemesi
2 – Ekonomik Nedenler
Avrupa’nın yoksulluk içinde yaşaması ve doğu ülkelerinin zenginliklerini ele geçirmek istemesi, önemli ticaret yollarının Müslümanların elinde olması.
3 – Siyasi Nedenler
Malazgirt zaferinden sonra Türklerin Bizans ve Avrupa’yı tehdit eder hale gelmesi. Bizans’ın Avrupa’dan yardım istemesi.
Derebeylerin yağma ve macera hevesleri (Avrupa’da bu konudaki sınırlamalar derebeylerini Türk ve İslam ülkelerine yöneltti) ile etkinliklerini artırmak istemeleri.
Haçlı Seferlerinin Sonuçları
1 - Dini Sonuçlar
Seferlerin başarısızlıkla sonuçlanması (Kudüs’ün ele geçirilememesi) din adamlarına ve kiliseye olan inancın zayıflamasına ve papaların nüfuzlarının azalmasına sebep oldu.
2 - Siyasi Sonuçlar
Haçlı seferlerinin siyasi sonuçları pek parlak olmadı. Doğuda kurulan Hıristiyan devletleri uzun ömürlü olamadı. Ancak bu seferler Türklerin Avrupa’ya geçişlerini geciktirdi. Ayrıca bu seferler 150 yıldan fazla bir süre Türkleri meşgul etti.
3 - Sosyal Sonuçlar
Savaşa katılan birçok derebeyi geri dönemediği için Avrupa’da derebeylik zayıfladı; halk arasındaki sınıf farkları büyük ölçüde ortadan kalktı ve sosyal yapıda önemli gelişmeler oldu.
4 - Ekonomik Sonuçlar
Doğu ve batı toplumları arasında ticari faaliyetler başladı. Deniz ticareti canlandı ve özellikle Akdeniz ülkeleri büyük bir zenginliğe kavuştu. Akdeniz’de liman şehirleri önem kazandı.
5 - Teknik ve Kültürel Sonuçlar
Avrupalılar, Müslümanlardan pusula, kâğıt, matbaa, barut ve yel değirmeni gibi yenilikleri öğrendiler. Avrupa’da Müslümanlarla ilişkiler sonunda bilim ve sanat alanında önemli ve gelişmeler oldu. Bu durum Coğrafi Keşifler, Rönesans ve Reform hareketlerine ortam hazırladı.
Hocam açtığınız bu site sayesinde süper ilginç ve yararlı şeyler öğreniyoruz..Çok teşekkür ederiz..
YanıtlaSil